Organska poljoprivreda bi trebala biti utemeljena na živim ekosistemima i ciklusima, unapređujući i održavajući njihovu ravnotežu.
Ovaj princip postavlja temelje organske poljoprivrede unutar živih ekoloških sistema. Ističe da bi proizvodnja trebala biti zasnovana na ekološkim procesima i recikliranju. Dostizanje pravilne ishrane i blagostanja postiže se kroz ekologiju specifične proizvodne sredine. Na primer, u slučaju useva, to je plodno zemljište, za životinje to je ekosistem farme; za ribe i morske organizme, to je vodena sredina.
Upravljanje organskom proizvodnjom treba da bude prilagođeno lokalnim uslovima, ekološkim karakteristikama, kulturi i veličini. Uvođenje novih resursa treba smanjiti ponovnom upotrebom postojećih, recikliranjem i efikasnom upotrebom materijala i energije kako bi se kvalitet prirodnog okruženja održao i unapredio, a resursi očuvali.
Cilj organske poljoprivrede je postizanje ekološke ravnoteže kroz pažljivo planiranje sistema poljoprivrede, stvaranje staništa i održavanje genetske i poljoprivredne raznolikosti. Svi učesnici u procesu proizvodnje, prerade, trgovine ili potrošnje organskih proizvoda trebali bi zaštititi i pozitivno uticati na okolinu, uključujući pejzaž, klimu, staništa, biodiverzitet, vazduh i vodu.