- Transparentnost sastava hrane – Organska poljoprivreda isključuje upotrebu hidrogenizovanih masti i aditiva, kao što su sporni aspartam (poznat kao “veštački šećer” ili “slatki otrov”), tartazin (veštačke boje) i mononatrijum glutamat (MSG, pojačivač ukusa).
- Očuvanje okoline – Organska poljoprivreda rezultira manjim emisijama gasova staklene bašte. Kada se odlučite za organsku, lokalno proizvedenu i sezonsku hranu, možete bitno doprineti smanjenju ugljeničnog otiska.
- Dobrobit životinja – U skladu sa organskim standardima, životinje moraju imati dovoljno prostora i svežeg vazduha da bi se pravilno razvijale, čime se osigurava njihova prava sloboda života.
- Zaštita divlje faune – Organske farme, uključujući i njihove zaštitne pojaseve, pružaju sigurna staništa za divlje životinje, pčele, ptice i leptire. Utvrđeno je da organske farme imaju do 50% veću raznovrsnost biljaka, životinja i insekata.
- Bez upotrebe genetski modifikovanih organizama – Organski standardi striktno zabranjuju korišćenje genetski modifikovanih proizvoda u proizvodnji hrane.